Nitar, läder och avvikande färgerNej, det inte lika illa som det låter i rubriken: tvärtom har höstens trender från London och Paris ett anslag av dressad funktion, med en stark naturlig trend med trädetaljer och naturliga material. Däremot har plagg översållade av nitar och läderdetaljer funnit vägen in i både dam och herrmodet, där de kombineras med skräddade plagg – som besöket på Première Vision i Paris visar kommer att bli vattenavstötande i framtiden, men ändå kunna bäras på galamiddagen.

Nyss återvända från London och Paris, dit höstens trendspaning-på-stan lett dem, har Unibrands designers Annica, Cristina och Jenny med sig en provkarta av trender som spänner från funktion och army till glitter och dekorerade shorts. Hösten kommer att domineras av att det inte bara finns ett spår att följa, utan många:

- Tillsammans med kläder översållade med nitar och läderdetaljer blir det förstås mycket svart, säger Annica. Sedan har vi givetvis det traditionella höstspåret med rostrött och gult, men även ett rött spår med klara toner, armyspåret med oliv som grund och ett vinrött tema som vi tror på ganska mycket på inför hösten 2014.
 

Blått det nya svarta

En annan färg som kommer starkt är blått, som i princip redan blivit ”det nya svarta”. Marinblått har blivit en basfärg som inte längre måste hålla sig till det marina spåret, utan kan användas som bas nästan överallt. Även andra, ljusare blå toner kommer och det gör även trädetaljer, framför allt på ytterplaggen.

- Trädetaljerna finns överallt och har dessutom flyttat in i butikernas inredningar, säger Cristina. De rena, vita ytorna har bytts mot grov obehandlad plywood, i allt från enkelt hopskruvade bänkar till bakgrunder i skyltfönster. När det gäller metaller är det guld och koppar som gäller, väldigt lite silver.

Det minimalistiska spåret med svart, vitt och starka komplementfärger är viktigt och inspirerar genom att också skor och accessoarer ska sticka ut och synas, t.ex. avvikande färger, gärna vinrött, eller nitar och glitter. Just nitarna har flyttat in i de fashionabla butikerna och i både herr och dammodet, där de ger ytor som sticker ut mot de dressade plaggen.

- ”Glitter till vardags” känns helt rätt, säger Jenny, och det verkar som att man får gå till jobbet med kläder som glittrar och syns till hösten. Krucifixet som symbol är riktigt stort och finns överallt: inte bara som smycken och på t-shirts utan även på t.ex. dekorerade shorts, vilka är en trend som kommer att hålla hela hösten ut. Med leggings under, givetvis!

Juveltoner och ”grannypanties”

På underklädesfronten i Paris rapporterar Jenny att juveltonerna regerar och vi får se smaragdgrönt, safirblått och rubinrött. En snabbtitt i London ger dessutom bekräftelse på att trenden är ”rejäl”: torsoletter, ”grannypanties”, sidenunderklänningar och bodys. Det är inte längre fel att forma med hjälp av underkläder –stjärnorna i Hollywood gör det, varför inte vi?

Trippen till Paris gav också ett besök på Première Vision, där framtidens tyger låg framme för beskådande. Trenden att låta gränsen för dressat och funktion suddas ut tas här ett steg längre, genom tekniken är det numera möjligt att göra t.ex. ett ylletyg vattenavstötande. Att lägga funktionen direkt i det dressade plagget ger stora möjligheter framöver!

PV visade också att neopren kommer starkt, för alla typer av plagg och i alla färger. Det styva materialet skapar volym och ger möjligheter att bygga upp kroppens linjer – ett bra komplement till underklädesmodets formande och stödjande funktioner.

 

Trendbilder