Höstiga sommarfärger, anorak och baddräktMilano, Köpenhamn, Berlin – under sommaren har Unibrands designers sett sig om i Europa i jakt på de senaste trenderna. Neonfärger, vintage och färgval på sommarplaggen som för tankarna till hösten är några av de saker som man snappat upp bland mässmontrar och i pampiga gallerior. Och glöm inte anoraken!

Neonfärger på både t-shirts och jeans är den tydligaste trenden, det säger Unibrands designer Jenny Tjärnbro som varit på Bread & Butter i Berlin. Hennes kollega Cristina, som varit i Köpenhamn, håller med: orange, korall och rosa är på väg in, mycket eftersom de är lättare att kombinera med andra plagg än gula och gröna neonfärger.

- För ytterplaggens del så var beige, olivgrönt och vinrött väldigt stora i Berlin, säger Jenny. En trend som var lite oväntad var att klassiska höstfärger som rost, vinröd, oliv och senap dominerade på Bread & Butter, där man visar mestadels sport- och casualplagg.  De starka ljusa färgerna och pastellerna kommer dock troligen att bli starka till vår/sommar 2013, men med inslag av höstiga färger.
 

Trädetaljer och somriga höstfärger

Höstiga färger i sommartappning är en trend som Unibrands designers känner igen från Barcelona, där petrol och brunt gjorde entré i vår/sommarmodet. Det som däremot inte förvånade var att vintagetrenden håller i sig – skitigt, tvättat, slitet – och trädetaljer, särskilt trästoppers, gör sitt till för att förstärka vintagekänslan. Den häftigaste trädetaljen är dock solglasögon helt i trä – mer rätt blir man inte! Nästa år kan sommarmodet förväntas bli ännu mer vintage-betonat och de riktigt blonda pastellerna som syntes i Milano kommer starkt.

Trendrapporten från Milano innehåller dock inte bara väldigt blonda pasteller och basthattar som för tanken till mormors dagar utan även ett absolut måste för Milano-resenären: Galleria Vittoria Emanuelle II, en inglasad galleria som för den modeintresserade får Milanos storslagna domkyrka att blekna! Här kunde man i sommar bl.a. se Prada visa härliga mönsterbilder där man tydligt visade att ”blommigt med blommigt” inte alls är farligt.
 

Anoraken kommer för att stanna

Anoraken, som arbetat sig in i ytterplaggsmodet under några år, har nu definitivt fått fotfäste. En rolig trend, särskilt som man kan ha den i gult! Den tvättade eller vaxade bomullsjackan med eller utan huva är fortfarande det viktigaste ytterplagget och den blir enklare, renare och med mindre detaljer och skärningar till nästa år.

Med Unibrands växande bad/underklädesavdelning följer att även badmodet förtjänar uppmärksamhet i anslutning till vår-/sommarmodet. Som alltid är det starka färger som gäller och de tropiska mönstren finns med även till nästa år, liksom etnoinspirerade mönster. Varje kollektion ska givetvis ha med svart, som är en evig färg. Nytt är dock att baddräkten kommit tillbaka och dessutom för att stanna – skönt tycker många, inte bara badande utan även designers.

Efter att ha sett sig mätta på sommarmodet blickar nu Unibrands designers mot ”trendig-på-stan-resor” till Paris, London och kanske rent av New York under hösten. En höjdpunkt blir besöket i Paris, underklädernas huvudstad, när vi fogar samman modet till en helhet – från ytterplagg till underplagg!

 

Trendbilder