New York - inspiration och själ

Mode handlar om mer än bara snitt, material och färg. När Unibrands designer Linda Lindqvist efter höstens trendresor tipsar om sina favoritställen i New York blir det allt från kläder till inspirerande inredning och mat.

Linda Lindqvist är en trogen gäst på andra sidan Atlanten – under de snart två decennier som hon arbetat som designer har besöken blivit många. New York är alltid ett bra ställe att känna sig för inför de trender som är på väg till Europa, men staden är stor: det gäller att hitta rätt område för att trendanalysen inte ska slå fel! Här är Lindas tips för i år: Börja vid Central Park och ett besök på Apple store – liksom New York är staden som aldrig sover, så är Apple Store öppen dygnet runt, 365 dagar om året. Sedan är det bara att vandra söderut längs 5th Avenue och låta intrycken flöda in.

Ganska snart hittar du Lindas absoluta topptips: Soho. Området står för ”light trend” i år och är värd ett besök inte bara för att det är mysigt och lättillgängligt utan också för att sportutbudet växt sig stort och spännande. De (för storstaden New York) låga husen ger en skön känsla och erbjuder en imponerande rad butiker: Patagonia, The NorthFace, Adidas original, Burton, Tretorn och Puma, för att nämna några.

En butik som är speciellt värd ett besök är Hollister på 600 Broadway Street. Butiken består av små, fräcka rum i olika stil och intensiv ljudbakgrund – havsvågor mot en strand är en favorit. Ett tips – har du inte vägarna förbi New York så finns Hollister även i London.

Som kontrast till Hollister har BLK på Lafayette Street en mycket speciell, avskalad design. Andra pärlor på Lafayette Street är G‐star Raw och Scotch & Soda. West Broadway bjuder på butiker som Tommy Hillfinger, Antropologie, Ralph Lauren och 7 For All Mankind. Fortsätter du västerut hittar du trendig shopping och mysiga restauranger på ”Meat Pack”, som New York‐borna familjärt kallar the Meat Packing District.

För att ge själen och ögat något extra är ABC Carpet & Home på 888 Broadway East/19th Street det ultimata valet. Franska bistros är helt rätt när kroppen och själen vill ha sitt ‐ den klassiska miljön och intima stämningen på franska bistros som Balthazar på 80 Spring Street och Pastis på 9th Avenue ger dagens shopping en extra energikick.